Logo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego flaga Unii Europejskiej

Jesteś tutaj:   Strona główna  >  O centrum  >  Bez kategorii  >  Sekrety żywności, czyli składniki odżywcze w roli głównej

Sekrety żywności, czyli składniki odżywcze w roli głównej

02.08.2024

Już od września zapraszamy do udziału w nowej ofercie zajęć w laboratoriach Kortosfery!

Wszystkich chcących poznać świat laboratoryjnej analizy i badań produktów spożywczych, zapraszamy na Sekrety żywności, czyli składniki odżywcze w roli głównej. To fascynujące zajęcia laboratoryjne, podczas których odkryjesz, jakie tajemnice skrywa żywność, dowiesz się, jak wykryć zawarte w niej składniki odżywcze oraz sprawdzisz jakość i świeżość wybranych produktów spożywczych.

Szczegółowy program zajęć w laboratorium dostosowany jest do wieku uczestników (1-5 klasa szkoły podstawowej, 6 klasa+ oraz osoby dorosłe) i  zgodny z założeniami szkolnej podstawy programowej.

W programie m.in.:

  • wykrywanie białek w produktach spożywczych – wykonanie oznaczenia wybraną metodą na przykładowym produkcie spożywczym (1-5 klasa)
  • analiza rozpuszczalności witamin w wodzie i tłuszczu (1-5 klasa)
  • metoda właściwego spożywania witamin poprzez łączenie z odpowiednimi produktami spożywczymi (1-5 klasa)
  • test na redukujące właściwości cukrów znajdujących się w świeżych produktach spożywczych (1-5 klasa)
  • badanie świeżości mleka metodą laboratoryjną (1-5 klasa; 6 klasa+)
  • wykonanie oraz obserwacja pod mikroskopem preparatów z produktów pochodzących od pszczół (1-5 klasa; 6 klasa+)
  • miareczkowanie alkacymetryczne – oznaczenia metodą miareczkową kwasowości wybranego produktu spożywczego i określanie jego przydatność do spożycia (6 klasa+)
  • określanie rodzaju tłuszczów – różnice między tłuszczem nienasyconym i nasyconym oraz identyfikacja rodzaju tłuszczu (6 klasa+)