Logo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego flaga Unii Europejskiej

Jesteś tutaj:   Strona główna  >  O centrum  >  Bez kategorii  >  Dodatki do żywności – między technologią, a zdrowiem

Dodatki do żywności – między technologią, a zdrowiem

Już wkrótce nowy program w laboratorium żywności!

Jesteś tutaj:   Strona główna  >  O centrum  >  Bez kategorii  >  Dodatki do żywności – między technologią, a zdrowiem

📅 Start zajęć: wrzesień 2025
🎟️ Rezerwacje już dostępne! BILETY

Szczegółowy program zajęć w laboratorium dostosowany jest do wieku uczestników (1-5 klasa szkoły podstawowej, 6 klasa+ oraz osoby dorosłe) i  zgodny z założeniami szkolnej podstawy programowej.

  • Grupa wiekowa: 1-5 klasa (czas trwania: 60 minut)

Zajęcia w laboratorium żywności to podróż po świecie składników dodawanych do produktów spożywczych. Podczas zajęć młodsi uczestnicy dowiedzą się, które dodatki korzystnie wpływają na nasze zdrowie, a których powinniśmy unikać. Wspólnie nauczymy się ich rozpoznawania oraz  poznamy metody ich wykrywania.

W programie m.in.:

🔹Wykrywanie witaminy C w sokach owocowych – omówienie roli kwasu askorbinowego jako konserwantu, celu jego dodawania do żywności oraz zmiennej zawartości w produktach spożywczych.

🔹Wykrywanie obecności słodzików w produktach spożywczych – powody zastępowania cukru słodzikami, ich wpływ na zdrowie oraz metody ich wykrywania w napojach.

🔹Wykrywanie substancji antyzbrylających w soli – zapoznanie z popularnymi dodatkami do soli oraz wykrywanie ich obecności.

🔹Wykrywanie benzoesanu sodu w produktach spożywczych – analiza funkcji benzoesanu sodu, poznanie jego budowy chemicznej oraz omówienie możliwych skutków zdrowotnych jego obecności w diecie.

🔹Wykonanie preparatów mikroskopowych z produktów probiotycznych – poznanie bakterii i drożdży stosowanych w probiotykach, nauka prostych technik barwienia mikrobiologicznego oraz obserwacja preparatów pod mikroskopem.

 

  • Grupa wiekowa: 6 klasa+ oraz osoby dorosłe (czas trwania: 60 minut)

Starsza grupa uczestników weźmie udział w bardziej zaawansowanych analizach dodatków do żywności. Wspólnie dowiemy się, co tak naprawdę kryje się w składzie popularnych produktów.

W programie m.in.:

🔹Wykrywanie witaminy C w sokach owocowych – omówienie roli kwasu askorbinowego jako konserwantu, celu jego stosowania oraz zmiennej zawartości w produktach spożywczych.

🔹Wykrywanie obecności słodzików w produktach spożywczych – analiza powodów rosnącej popularności słodzików, ich  wpływ na zdrowie oraz metody wykrywania.

🔹Wykrywanie kwasu benzoesowego metodą miareczkową – przeprowadzenie miareczkowania, obliczenie stężenia kwasu, zapoznanie z normami spożycia i potencjalnymi zagrożeniami.

🔹Wykrywanie benzoesanu sodu w produktach spożywczych – sprawdzenie obecności benzoesanu sodu w napojach, poznanie jego funkcji, budowy chemicznej oraz ocena wpływu na zdrowie człowieka.

🔹Wykonanie preparatów mikroskopowych z produktów probiotycznych – poznanie mikroorganizmów obecnych w probiotykach, zastosowanie prostych i złożonych metod barwienia mikrobiologicznego oraz obserwacja bakterii w preparatach wykonanych z jogurtów.