
Jesteś tutaj: Strona główna > O centrum > Bez kategorii > Dodatki do żywności – między technologią, a zdrowiem
Jesteś tutaj: Strona główna > O centrum > Bez kategorii > Dodatki do żywności – między technologią, a zdrowiem
📅 Start zajęć: wrzesień 2025
🎟️ Rezerwacje już dostępne! BILETY
Szczegółowy program zajęć w laboratorium dostosowany jest do wieku uczestników (1-5 klasa szkoły podstawowej, 6 klasa+ oraz osoby dorosłe) i zgodny z założeniami szkolnej podstawy programowej.
Zajęcia w laboratorium żywności to podróż po świecie składników dodawanych do produktów spożywczych. Podczas zajęć młodsi uczestnicy dowiedzą się, które dodatki korzystnie wpływają na nasze zdrowie, a których powinniśmy unikać. Wspólnie nauczymy się ich rozpoznawania oraz poznamy metody ich wykrywania.
W programie m.in.:
🔹Wykrywanie witaminy C w sokach owocowych – omówienie roli kwasu askorbinowego jako konserwantu, celu jego dodawania do żywności oraz zmiennej zawartości w produktach spożywczych.
🔹Wykrywanie obecności słodzików w produktach spożywczych – powody zastępowania cukru słodzikami, ich wpływ na zdrowie oraz metody ich wykrywania w napojach.
🔹Wykrywanie substancji antyzbrylających w soli – zapoznanie z popularnymi dodatkami do soli oraz wykrywanie ich obecności.
🔹Wykrywanie benzoesanu sodu w produktach spożywczych – analiza funkcji benzoesanu sodu, poznanie jego budowy chemicznej oraz omówienie możliwych skutków zdrowotnych jego obecności w diecie.
🔹Wykonanie preparatów mikroskopowych z produktów probiotycznych – poznanie bakterii i drożdży stosowanych w probiotykach, nauka prostych technik barwienia mikrobiologicznego oraz obserwacja preparatów pod mikroskopem.
Starsza grupa uczestników weźmie udział w bardziej zaawansowanych analizach dodatków do żywności. Wspólnie dowiemy się, co tak naprawdę kryje się w składzie popularnych produktów.
W programie m.in.:
🔹Wykrywanie witaminy C w sokach owocowych – omówienie roli kwasu askorbinowego jako konserwantu, celu jego stosowania oraz zmiennej zawartości w produktach spożywczych.
🔹Wykrywanie obecności słodzików w produktach spożywczych – analiza powodów rosnącej popularności słodzików, ich wpływ na zdrowie oraz metody wykrywania.
🔹Wykrywanie kwasu benzoesowego metodą miareczkową – przeprowadzenie miareczkowania, obliczenie stężenia kwasu, zapoznanie z normami spożycia i potencjalnymi zagrożeniami.
🔹Wykrywanie benzoesanu sodu w produktach spożywczych – sprawdzenie obecności benzoesanu sodu w napojach, poznanie jego funkcji, budowy chemicznej oraz ocena wpływu na zdrowie człowieka.
🔹Wykonanie preparatów mikroskopowych z produktów probiotycznych – poznanie mikroorganizmów obecnych w probiotykach, zastosowanie prostych i złożonych metod barwienia mikrobiologicznego oraz obserwacja bakterii w preparatach wykonanych z jogurtów.