Logo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego flaga Unii Europejskiej

Jesteś tutaj:   Strona główna  >  O centrum  >  Bez kategorii  >  Akademia Kortosfery – Semestr I i III

Akademia Kortosfery – Semestr I i III

Jesteś tutaj:   Strona główna  >  O centrum  >  Bez kategorii  >  Akademia Kortosfery – Semestr I i III

🔹AKADEMIA KORTOSFERY SEMESTR 1

Dla wszystkich chcących rozpocząć swoja naukową przygodę z Akademią Kortosfery, wznawiamy 1 semestr Akademii, którego program będzie realizowany w weekendy. Startujemy 17 września!

Akademia Kortosfery to cykl zajęć tematycznych realizowanych w laboratoriach naszego Centrum. Czekają na Was ciekawe eksperymenty, spektakularne reakcje chemiczne oraz masa inspirujących wyzwań. Zajęcia w Akademii to idealny sposób na kreatywne spędzanie czasu oraz rozwijanie zainteresowań zarówno wśród dzieci, jak i starszych uczestników.

Czekają na Was 3 pasjonując cykle naukowe. Wspólnie odkryjemy, jakie tajemnice skrywa kropla wody, poznamy fascynujący świat biologii molekularnej oraz podstawy pracy w laboratorium.

 

W PROGRAMIE DLA GRUPY 8-11 LAT:

CYKL 1

ŻYCIE W KROPLI WODY

To fascynująca podróż w głąb mikroskopijnego świata, gdzie kryje się niezwykłe bogactwo życia. Poprzez szereg eksperymentów i obserwacji uczestnicy programu poznają różnorodność organizmów zamieszkujących zbiorniki wodne, od najmniejszych bakterii po większe bezkręgowce.

🔸obserwacja i identyfikacja niesporczaków pod mikroskopem stereoskopowym

🔸obserwacja mikroorganizmów jeziornych pod mikroskopem świetlnym

🔸wykonanie preparatów mikrobiologicznych z wody jeziornej oraz założenie hodowli mikroorganizmów

🔸obserwacja i oznaczanie makrobezkręgowców dennych

🔸założenie kolumny Winogradskiego

🔸analiza wyników mikrobiologicznych

🔸badanie sanitarno-bakteriologiczne wód powierzchniowych

 

CYKL 2

MOLEKULARNE SEKRETY ŻYCIA

Zapraszamy do fascynującego świata biologii molekularnej! Podczas zajęć przyjrzymy się budowie komórki pod mikroskopem i dowiemy się, jakie pełni funkcje. Poznamy kwasy nukleinowe: DNA i RNA – nośniki informacji genetycznej. Wyizolujemy DNA i poznamy jego rolę w procesie dziedziczenia.

W PROGRAMIE DLA GRUPY WIEKOWEJ 8-11 lat:

🔸zapoznanie się z zawodem biotechnologa oraz obsługa sprzętu laboratoryjnego

🔸budowa komórki roślinnej – wykonanie i analiza preparatów z epidermy cebuli

🔸budowa komórki zwierzęcej – analiza mikroskopowa preparatów z tkanek zwierzęcych

🔸DNA i RNA – budowa i rola kwasów nukleinowych, izolacje DNA z owoców

🔸obserwacje mikroskopowe chromosomów

🔸przedstawienie pojęcia organizmu modelowego na wybranych przykładach

🔸wykonanie i obserwacja pod mikroskopem preparatów z drożdży piekarniczych

🔸obserwacje mikroskopowe jaja kurzego i muszki owocówki

🔸układy narządowe człowieka, pomiar pojemności płuc, badanie odruchów nerwowych, wykrywanie enzymów w tkance mięśniowej

🔸analiza mikroskopowa rozmazu krwi

 

CYKL 3

WIELKIE UMYSŁY – NA TROPIE CHEMICZNYCH TAJEMNIC

Nasz program to prawdziwa gratka dla wszystkich chcących wcielić się w rolę prawdziwego chemika! Pozwoli jego uczestnikom na samodzielne przeprowadzanie zaawansowanych eksperymentów oraz zrozumienie mechanizmów reakcji chemicznych czy odkrycie fascynującego świata polimerów.

🔸jak być chemikiem – podstawy pracy w laboratorium

🔸reakcje w wodnych roztworach: alkacymetria, wskaźniki  pH i związki kompleksowe

🔸poznanie różnic między mieszaniną właściwą, koloidem i zawiesiną

🔸poznanie metod rozdzielania mieszanin jednorodnych i niejednorodnych

🔸wykonanie własnego filtra wody

🔸kinetyka reakcji chemicznej – poznanie reakcji chemicznych, które mogą nas grzać lub schłodzić

 

 W PROGRAMIE DLA GRUPY 12-18 LAT:

CYKL 1

ŻYCIE W KROPLI WODY

To fascynująca podróż w głąb mikroskopijnego świata, gdzie kryje się niezwykłe bogactwo życia. Poprzez szereg eksperymentów i obserwacji uczestnicy programu poznają różnorodność organizmów zamieszkujących zbiorniki wodne, od najmniejszych bakterii po większe bezkręgowce.

🔸obserwacja i identyfikacja niesporczaków pod mikroskopem stereoskopowym

🔸obserwacja mikroorganizmów jeziornych pod mikroskopem świetlnym

🔸wykonanie preparatów mikrobiologicznych z wody jeziornej oraz założenie hodowli mikroorganizmów

🔸obserwacja i oznaczanie makrobezkręgowców dennych

🔸założenie kolumny Winogradskiego

🔸analiza wyników mikrobiologicznych

🔸badanie sanitarno-bakteriologiczne wód powierzchniowych

 

CYKL 2

MOLEKULARNE SEKRETY ŻYCIA

Zapraszamy do fascynującego świata biologii molekularnej! Podczas zajęć przyjrzymy się budowie komórki pod mikroskopem i dowiemy się, jakie pełni funkcje. Poznamy kwasy nukleinowe: DNA i RNA – nośniki informacji genetycznej. Wyizolujemy DNA i poznamy jego rolę w procesie dziedziczenia.

🔸zapoznanie się z zawodem biotechnologa oraz obsługa sprzętu laboratoryjnego

🔸biologia molekularna komórki roślinnej – barwienie chromosomów stożka wzrostu cebuli

🔸obserwacja mikroskopowa chromosomów

🔸DNA i RNA – budowa i rola kwasów nukleinowych, analizy molekularne, metody badania DNA

🔸pomiar spektrofotometryczny zawartości DNA w próbie

🔸elektroforeza – przygotowanie prób, nanoszenie na żel, uruchamianie aparatury, analiza wyników

🔸molekularne aspekty dziedziczenia (prawa Mendla, grupy krwi)

🔸oznaczanie grupy krwi

🔸barwienie i obserwacja mikroskopowa rozmazu krwi oraz komórek nabłonka jamy ustnej

 

CYKL 3

WIELKIE UMYSŁY – NA TROPIE CHEMICZNYCH TAJEMNIC

Nasz program to prawdziwa gratka dla wszystkich chcących wcielić się w rolę prawdziwego chemika! Pozwoli jego uczestnikom na samodzielne przeprowadzanie zaawansowanych eksperymentów oraz zrozumienie mechanizmów reakcji chemicznych czy odkrycie fascynującego świata polimerów.

🔸reakcje w wodnych roztworach: alkacymetria, wskaźniki  pH i związki kompleksowe

🔸chemia analityczna – chromatografia i spektroskopia

🔸polimery – chemiczne puzzle – poznanie składu chemicznego najpopularniejszych polimerów

🔸kinetyka reakcji chemicznej – poznanie reakcji chemicznych, które mogą nas grzać lub schłodzić

 

Poziom trudności zajęć jest zróżnicowany i w pełni dostosowany do wieku uczestników. Obowiązują programy z podziałem na dwie grupy wiekowe: 8-11 oraz 12-18 lat. Uczestnicy Akademii Kortosfery pod okiem naszych doświadczonych laborantów korzystają z profesjonalnego sprzętu laboratoryjnego oraz wykorzystują zaawansowane odczynniki chemiczne.

Udział w zajęciach Akademii Kortosfery jest odpłatny. Płatność (z góry) za zajęcia wynosi 320,00 zł brutto za cały semestr za jednego uczestnika zajęć. Po zakończeniu semestru uczestnicy otrzymają certyfikat ukończenia Akademii Kortosfery.

UWAGA!

Sprzedaż trwa do 16.09.2025r.

Udział w Akademii:

Aby wziąć udział w Akademii Kortosfery lub zapisać uczestnika, należy kupić karnet dostępny w zakładce KUP BILET oraz wypełnić formularz zgłoszeniowy.

Regulamin udziału w Akademii Kortosfery, znajduje się w zakładce REGULAMINY.

 

🔹AKADEMIA KORTOSFERY SEMESTR 3

Mamy dla Was świetną wiadomość! Od 20 września kontynuujemy naszą naukową przygodę w Akademii Kortosfery! Trzeci semestr Akademii to nowe, ciekawe eksperymenty, spektakularne reakcje chemiczne oraz masa inspirujących wyzwań.

Przygotowaliśmy dla Was 3 pasjonując cykle naukowe, w trakcie których wspólnie poznamy fascynujące właściwości produktów spożywczych, dowiemy się dlaczego mikroorganizmy odgrywają kluczową rolę w produkcji żywności oraz odkryjemy tajemnice chemii kosmetyków.

UWAGA! W trzecim semestrze mogą wziąć udział także osoby, które nie uczestniczyły w poprzednich cyklach Akademii.

 

W PROGRAMIE DLA GRUPY 8-11 LAT:

CYKL 1

PRODUKTY SPOŻYWCZE POD LUPĄ

Podczas naszych spotkań odkryjemy znaczenie różnych produktów spożywczych – wody, nabiału, produktów zbożowych, owoców i warzyw oraz wspólnie zbadamy ich właściwości.

Tydzień I

🔸Pomiar gęstości substancji w praktyce

🔸Badanie rozpuszczalności substancji w wodzie

🔸Identyfikacja zjawiska kapilarnego w roślinach jadalnych

 

Tydzień II

🔸Wykrywanie ciał ketonowych w mleku

🔸Badanie wpływu enzymów na mleko

🔸Emulgacja tłuszczu w mleku

 

Tydzień III

🔸Badanie porowatości pieczywa różnymi metodami

🔸Oznaczanie kwasowości wybranych produktów spożywczych

 

Tydzień IV

🔸Wykrywanie lipidów w wybranych produktach spożywczych

🔸Wykrywanie cukrów w owocach

 

CYKL 2

CHEMIA DLA CIAŁA. KOSMETYKI.

Przed Wami fascynujący świat chemii kosmetyków!  Wspólnie rozszyfrujemy język INCII, zajrzymy w głąb skóry i zbadamy strukturę włosa. Nie zabraknie testów kosmetyków dostępnych w drogeriach oraz samodzielnego wykonania produktów w oparciu o prawdziwe laboratoryjne receptury.

Tydzień I

Podstawy chemii kosmetyków:

🔸Tajemniczy język INCII – składniki występujące w kosmetykach

🔸Mieszaniny wody i oleju – moc emulgatorów

🔸Produkcja mydła – dlaczego mydło myje?

🔸Samodzielne wykonanie mydełek glicerynowych

 

Tydzień II

Środki do mycia i pielęgnacji:

🔸Czy szampon działa? – porównanie mocy drogeryjnych szamponów

🔸Wpływ pH na przeznaczenie kosmetyku

🔸Wykrywanie protein w odżywkach do włosów

🔸Wpływ rozjaśniacza na strukturę włosa

 

Tydzień III

Środki do pielęgnacji twarzy:

🔸Krem do twarzy – czy przenika przez skórę? Budowa skóry, a przenikalność kosmetyków

🔸Samodzielne wykonanie kosmetyków: maseczki hydrożelowej oraz bezbarwnej pomadki nawilżającej

 

Tydzień IV

Wywary, napary, ekstrakty:

🔸Sporządzenie naparu z ziół – różnica między wywarem, naparem, a ekstraktem

🔸Samodzielne wykonanie kosmetyków: toniku do cery tłustej, kuli do kąpieli

 

CYKL 3

MIKROORGANIZMY W ŻYWNOŚCI

Podczas zajęć dowiecie się, dlaczego mikroorganizmy odgrywają kluczową rolę w produkcji żywności. Wspólnie zgłębimy zagadnienie procesu fermentacji i wykonamy posiewy mikrobioty odpowiedzialnej za ten proces.

Tydzień I 

Produkty fermentowane:

🔸Bakterie kwasu mlekowego w żywności – preparat mikroskopowy

🔸Posiew wybranej mikrobioty z produktów spożywczych (kapusta, ogórki)

 

Tydzień II

Jogurty:

🔸Bakterie w jogurcie – preparat mikroskopowy

🔸Wykonanie własnego jogurtu

🔸Wykonanie posiewu z sera pleśniowego

 

Tydzień III

Wpływ czynników na mikroorganizmy:

🔸Badanie wpływu temperatury na wzrost mikroorganizmów

🔸Badanie wpływu pH na wzrost mikroorganizmów

🔸Badanie wpływu zasolenia na wzrost mikroorganizmów

 

Tydzień IV

Sery:

🔸Grzyby pleśniowe wykorzystywane w produkcji sera

🔸Wykonanie preparatu mikroskopowego z wybranej pleśni

🔸Posiew wybranego produktu

 

W PROGRAMIE DLA GRUPY 12-18 LAT:

CYKL 1

PRODUKTY SPOŻYWCZE POD LUPĄ

Podczas naszych spotkań odkryjemy znaczenie różnych produktów spożywczych – wody, nabiału, produktów zbożowych, owoców i warzyw oraz wspólnie zbadamy ich właściwości.

Tydzień I

🔸Badanie na ocenę jakości wody pitnej

🔸Badanie na obecność chloru, azotanów i azotynów w wodzie

 

Tydzień II

🔸Sprawdzanie obecności chlorków w mleku

🔸Badanie wpływu enzymów na mleko

🔸Wykrywanie ciał ketonowych w mleku

 

Tydzień III

🔸Oznaczanie kwasowości wybranych produktów spożywczych

🔸Badanie porowatości pieczywa

 

Tydzień IV

🔸Wykrywanie wybranych witamin w owocach

🔸Wykrywanie cukrów w wybranych owocach

🔸Wykrywanie kwasów organicznych w owocach

🔸Wykonywanie preparatów mikroskopowych z wybranych produktów spożywczych

 

CYKL 2

CHEMIA DLA CIAŁA. KOSMETYKI.

Przed Wami fascynujący świat chemii kosmetyków!  Wspólnie rozszyfrujemy język INCII, zajrzymy w głąb skóry i zbadamy strukturę włosa. Nie zabraknie testów kosmetyków dostępnych w drogeriach oraz samodzielnego wykonania produktów w oparciu o prawdziwe laboratoryjne receptury.

Tydzień I

Podstawy chemii kosmetyków:

🔸Tajemniczy język INCII – składniki występujące w kosmetykach

🔸Emulsje. Mieszaniny wody i oleju – moc emulgatorów

🔸Produkcja mydła – dlaczego mydło myje?

 

Tydzień II

Środki do mycia i pielęgnacji:

🔸Czy termoochrona działa? – testy potwierdzające właściwości ochronne używanych produktów

🔸Wpływ pH na przeznaczenie kosmetyku

🔸Wykrywanie protein w odżywkach do włosów

🔸Wpływ rozjaśniacza na strukturę włosa

 

Tydzień III

Środki do pielęgnacji twarzy:

🔸Krem do twarzy – czy przenika przez skórę? Budowa skóry, a przenikalność kosmetyków

🔸Samodzielne wykonanie kosmetyków: maseczki hydrożelowej oraz bezbarwnej pomadki nawilżającej

 

Tydzień IV

Wywary, napary, ekstrakty:

🔸Sporządzenie naparu z ziół – różnica między wywarem, naparem, a ekstraktem

🔸Samodzielne wykonanie kosmetyków: toniku do cery tłustej, kuli do kąpieli

 

CYKL 3

MIKROORGANIZMY W ŻYWNOŚCI

Podczas zajęć dowiecie się, dlaczego mikroorganizmy odgrywają kluczową rolę w produkcji żywności. Wspólnie zgłębimy zagadnienie procesu fermentacji i wykonamy posiewy mikrobioty odpowiedzialnej za ten proces.

Tydzień I 

🔸Produkty fermentowane:

🔸Bakterie kwasu mlekowego w żywności – preparat mikroskopowy

🔸Posiew wybranej mikrobioty z produktów spożywczych (kapusta, ogórki)

🔸Produkcja soków przez mikroorganizmy – obserwacja zjawiska

 

Tydzień II

Jogurty:

🔸Bakterie w jogurcie – preparat mikroskopowy

🔸Wykonanie własnego jogurtu

🔸Wykonanie posiewu z sera pleśniowego

 

Tydzień III

🔸Wpływ czynników na mikroorganizmy:

🔸Badanie wpływu temperatury na wzrost mikroorganizmów

🔸Badanie wpływu pH na wzrost mikroorganizmów

🔸Badanie wpływu zasolenia na wzrost mikroorganizmów

 

Tydzień IV

Sery:

🔸Grzyby pleśniowe wykorzystywane w produkcji sera

🔸Wykonanie preparatu mikroskopowego z dwóch grzybów pleśniowych i obserwacja różnic

🔸Posiew wybranego produktu

Poziom trudności zajęć jest zróżnicowany i w pełni dostosowany do wieku uczestników. Obowiązują programy z podziałem na dwie grupy wiekowe: 8-11 oraz 12-18 lat. Uczestnicy Akademii Kortosfery pod okiem naszych doświadczonych laborantów korzystają z profesjonalnego sprzętu laboratoryjnego oraz wykorzystują zaawansowane odczynniki chemiczne.

Udział w zajęciach Akademii Kortosfery jest odpłatny. Płatność (z góry) za zajęcia wynosi 320,00 zł brutto za cały semestr za jednego uczestnika zajęć. Po zakończeniu semestru uczestnicy otrzymają certyfikat ukończenia Akademii Kortosfery.

UWAGA!

Sprzedaż trwa do 19.09.2025r.

Udział w Akademii:

Aby wziąć udział w Akademii Kortosfery lub zapisać uczestnika, należy kupić karnet dostępny w zakładce KUP BILET oraz wypełnić formularz zgłoszeniowy.

Regulamin udziału w Akademii Kortosfery znajduje się w zakładce REGULAMINY.

 

Terminy zajęć:

SEMESTR I

grupa 8-11 lat: środy godzina 17:00 – 18:00

WRZESIEŃ: 17, 24

PAŹDZIERNIK: 1, 8, 15, 22, 29

LISTOPAD: 5, 12, 19, 26

GRUDZIEŃ: 3


grupa 12-18 lat: czwartki godzina 17:00 – 18:00

WRZESIEŃ: 18, 25

PAŹDZIERNIK: 2, 9, 16, 23, 30

LISTOPAD: 6, 13, 20, 27

GRUDZIEŃ: 4

 

SEMESTR III

grupa 8-11 lat: soboty godzina 13:00(I), 15:00(II)

grupa 12-18 lat: soboty godzina 11:00

WRZESIEŃ: 20, 27

PAŹDZIERNIK: 4, 11, 18, 25

LISTOPAD: 8, 15, 22, 29

GRUDZIEŃ: 6, 13