Logo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego flaga Unii Europejskiej

Jesteś tutaj:   Strona główna  >  O centrum  >  Bez kategorii  >  Akademia Kortosfery. Semestr 4

Akademia Kortosfery. Semestr 4

16.12.2024

Chłopczyk robiący eksperyment chemiczny

Mamy dla Was świetną wiadomość! Od  stycznia kontynuujemy naszą naukową przygodę w Akademii Kortosfery! Czwarty semestr Akademii to nowe, ciekawe eksperymenty, spektakularne reakcje chemiczne oraz masa inspirujących wyzwań.

Przygotowaliśmy dla Was 3 pasjonując cykle naukowe, w trakcie których wspólnie poznamy  procesy zachodzące w żywności, dowiemy się co tak naprawdę kryją w sobie produkty pochodzenia zwierzęcego  oraz zgłębimy tajemnice przyrody, ucząc się o zjawiskach atmosferycznych, wodnych i ekologicznych.

UWAGA! W czwartym semestrze mogą wziąć udział także osoby, które nie uczestniczyły w poprzednich cyklach Akademii.

CYKL I – „Żywność – czy czymś nas jeszcze zaskoczy?”

„Żywność – czy może nas jeszcze czymś zaskoczyć?” to cykl, który zgłębia fascynujące procesy zachodzące w żywności. Uczestnicy dowiedzą się, jak wytwarzać fermentowane napoje, jak kwas żołądkowy wpływa na probiotyki oraz jakie znaczenie mają bakterie probiotyczne. Poznają odpowiedź na pytanie, czy owoce zawsze żelują, oraz co decyduje o tym procesie. Zbadają również działanie enzymów w żywności i ich wpływ na tłuszcze.

W PROGRAMIE DLA GRUPY 8-11 LAT:

Tydzień I

  • stworzenie własnego napoju fermentowanego
  • identyfikacja mikrobiomu napojów fermentowanych
  • badanie wpływu temperatury na herbatę

Tydzień II

  • badanie wpływu temperatury na jogurty
  • zjawisko osmozy w żywności
  • symulacja działania kwasu na probiotyki

Tydzień III

  • badanie wpływu obecności enzymów na żelowanie owoców
  • badanie wpływu pektyn na owoce
  • zapoznanie z agarem oraz jego właściwościami

Tydzień IV

  • badanie wpływu działania lipaz w zależności od odczynu
  • badanie wpływu temperatury na działanie lipaz
  • badanie wpływu stężenia roztworu na działanie lipaz

 

W PROGRAMIE DLA GRUPY 12-18 LAT:

Tydzień I

  • stworzenie własnego napoje fermentowanego
  • identyfikacja mikrobiomu napojów fermentowanych
  • zapoznanie z budową, działaniem wagosuszarki oraz wykonanie analiz na wagosuszarce

Tydzień II

  • badanie wpływu temperatury na jogurty
  • zjawisko osmozy w żywności
  • zapoznanie z budową bakterii probiotycznych

Tydzień III

  • badanie wpływu obecności enzymów na żelowanie owoców
  • badanie wpływu pektyn na owoce
  • wykrywanie katalazy w owocach

Tydzień IV

  • badanie wpływu działania lipaz w zależności od odczynu
  • badanie wpływu temperatury na działanie lipaz
  • badanie wpływu stężenia roztworu na działanie lipaz

 

CYKL II – „Czy produkty odzwierzęce są potrzebne w naszej diecie?”

Podczas zajęć zgłębimy, co tak naprawdę kryją w sobie produkty pochodzenia zwierzęcego. Przeanalizujemy ich właściwości, zidentyfikujemy kluczowe składniki odżywcze, które się w nich znajdują, oraz zastanowimy się, czy są one niezbędne w naszej diecie, biorąc pod uwagę różnorodne potrzeby żywieniowe.

W PROGRAMIE DLA GRUPY 8-11 LAT:

Tydzień I

  • Badanie świeżości jaja
  • Czy kolor jajka ma znaczenie?

Tydzień II

  • Badanie wpływu temperatury na mięso
  • Sprawdzenie zawartości kwasu mlekowego w mięsie

Tydzień III

  • Sprawdzanie obecności białek w mleku
  • Wykrywanie jonów w mleku
  • Reakcje z wykorzystaniem kazeiny
  • Produkcja twarogu

Tydzień IV

  • Rozróżnianie miodu naturalnego i syntetycznego
  • Wykrywanie witamin w miodzie
  • Wykrywanie zafałszowań w miodzie

 

W PROGRAMIE DLA GRUPY 12-18 LAT:

Tydzień I

  • Badanie świeżości jaja
  • Czy kolor jajka ma znaczenie?

 Tydzień II

  • Badanie wpływu temperatury na mięso
  • Sprawdzenie zawartości kwasu mlekowego w mięsie

Tydzień III

  • Oznaczenie zawartości białka w mleku
  • Wykrywanie jonów w mleku
  • Reakcje z wykorzystaniem kazeiny
  • Produkcja twarogu

Tydzień IV

  • Rozróżnianie miodu naturalnego i syntetycznego
  • Wykrywanie witamin w miodzie
  • Wykrywanie zafałszowań w miodzie

 

CYKL III –  „Środowisko”

Uczestnicy będą przeprowadzać eksperymenty, które pozwolą im lepiej zrozumieć, jak funkcjonuje nasze środowisko naturalne i jakie zagrożenia niosą ze sobą jego zanieczyszczenia. Podczas zajęć dzieci zgłębią tajemnice przyrody, ucząc się o zjawiskach atmosferycznych, wodnych i ekologicznych.

W PROGRAMIE DLA GRUPY 8-11 LAT:

Tydzień I

  • Poznanie składu powietrza i jego związku z palnością substancji
  • Stworzenie kwaśnego deszczu w warunkach laboratoryjnych
  • Obserwacja pyłu w powietrzu

Tydzień II

  • Stworzenie własnej hodowli glonów
  • Poznanie pojęcia zasolenia wód
  • Stworzenie i obserwacja zanieczyszczeń w morzach i oceanach w skali laboratoryjnej

Tydzień III

  • Oglądanie korzeni rośliny pod binokularem
  • Stworzenie własnego obiegu wody w przyrodzie (ogród w słoiku)
  • Stworzenie modelu warstw wchodzących w skład Ziemi

Tydzień IV

  • Poznanie procesu, który sprawia, że niebo przybiera różne kolory
  • Badanie wpływu kwaśnych deszczy na rośliny
  • Badanie twardości wody

 

W PROGRAMIE DLA GRUPY 12-18 LAT:

Tydzień I

  • Poznanie składu powietrza i jego związku z palnością substancji
  • Stworzenie kwaśnego deszczu w warunkach laboratoryjnych
  • Obserwacja mikroplastiku pod binokularem

Tydzień II

  • Stworzenie własnej hodowli glonów
  • Poznanie pojęcia zasolenia wód
  • Stworzenie i obserwacja zanieczyszczeń w morzach i oceanach w skali laboratoryjnej

Tydzień III

  • Stworzenie własnego obiegu wody w przyrodzie (ogród w słoiku)
  • Badanie pojemności wodnej gleby
  • Poznanie budowy i właściwości każdej z warstw, z których składa się kula ziemska

Tydzień IV

  • Poznanie procesu, który sprawia, że niebo przybiera różne kolory
  • Badanie wpływu kwaśnych deszczy na rośliny
  • Badanie wpływu kwaśnej wody na kiełkowanie roślin

 

Poziom trudności zajęć jest zróżnicowany i w pełni dostosowany do wieku uczestników. Obowiązują programy z podziałem na dwie grupy wiekowe: 8-11 oraz 12-18 lat. Uczestnicy Akademii Kortosfery pod okiem naszych doświadczonych laborantów korzystają z profesjonalnego sprzętu laboratoryjnego oraz wykorzystują zaawansowane odczynniki chemiczne.

Udział w zajęciach Akademii Kortosfery jest odpłatny. Płatność (z góry) za zajęcia wynosi 290 zł brutto za cały semestr za jednego uczestnika zajęć. Po zakończeniu semestru uczestnicy otrzymają certyfikat ukończenia Akademii Kortosfery.

UWAGA!

Rekrutacja na semestr 4 Akademii Kortosfery trwa do 6.01.2025 (włącznie).

 Udział w Akademii:

Aby wziąć udział w Akademii Kortosfery lub zapisać uczestnika, należy kupić karnet dostępny POD LINKIEM oraz wypełnić formularz zgłoszeniowy, który zostanie przesłany po zakupie karnetu.

Regulamin udziału w Akademii Kortosfery, w tym zasady sprzedaży karnetów oraz zapisów, znajduje się w zakładce REGULAMINY.