Logo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego flaga Unii Europejskiej

Jesteś tutaj:   Strona główna  >  O centrum  >  Bez kategorii  >  Akademia Kortosfery. Semestr 2

Akademia Kortosfery. Semestr 2

16.12.2024

Dziewczynka robiąca eksperyment chemiczny

Od  stycznia kontynuujemy naszą naukową przygodę w Akademii Kortosfery! Drugi semestr Akademii to nowe, ciekawe eksperymenty, spektakularne reakcje chemiczne oraz masa inspirujących wyzwań.

Tak jak w ubiegłym semestrze czekają na Was 3 nowe, fascynujące cykle. Razem odbędziemy ciekawą podróż po mikroświecie, dokonamy analizy chemicznej żywności oraz poznamy wielkie odkrycia laureatów Nagrody Nobla w dziedzinie chemii i biologii.

Oto co dla Was przygotowaliśmy:

Cykl 1 – Podróż po mikroświecie

Zapraszamy Was do fascynującego świata mikrobiologii i obserwacji mikroskopowych! Nasze zajęcia oferują unikalną okazję do zgłębienia tajemnic mikroorganizmów i zdobycia praktycznych umiejętności w obszarze mikrobiologii. Podczas naszych spotkań nauczymy Was profesjonalnej obsługi mikroskopu świetlnego oraz binokularu. Nie zabraknie także badań samych mikroorganizmów, które pozwolą zobaczyć, jak mikroskopijne struktury wpływają na procesy życiowe.

W programie dla grupy 8-11 lat

  • Zapoznanie się z obsługą mikroskopu świetlnego, nauka mikroskopowania na wybranych preparatach.
  • Podłoża mikrobiologiczne, mikrobiota rąk, rodzaje mikroorganizmów bytujące na skórze.
  • Zapoznanie się z obsługą mikroskopu stereoskopowego (binokularu).
  • Odczyt wyników posiewów, morfologia kolonii drobnoustrojów.
  • Mikroorganizmy bytujące w powietrzu, specyfika powietrza jako miejsca tymczasowego przebywania drobnoustrojów.
  • Wykonanie preparatów mikroskopowych barwionych, metoda Gerlacha i barwienie przyżyciowe. Morfologia mikrogrzybów.
  • Zapoznanie się z ontocenozą jamy ustnej.
  • Wykonanie preparatów barwionych metodą Grama. Zapoznanie się z metodą.

 

W programie dla grupy 12-18 lat

  • Zapoznanie się z obsługą mikroskopu świetlnego, nauka mikroskopowania na wybranych preparatach.
  • Podłoża mikrobiologiczne, mikrobiota rąk, rodzaje mikroorganizmów bytujące na skórze.
  • Mikroorganizmy bytujące w powietrzu, specyfika powietrza jako miejsca tymczasowego przebywania drobnoustrojów.
  • Odczyt wyników posiewów, morfologia kolonii drobnoustrojów.
  • Wykonanie preparatów mikroskopowych barwionych, metoda Gerlacha. Morfologia mikrogrzybów.
  • Analiza mikrobiologiczna technosfery.
  • Wykonanie preparatów mikroskopowych barwionych, barwienie przyżyciowe. Badanie żywotności i odżywienia komórek.
  • Zapoznanie się z ontocenozą jamy ustnej.
  • Wykonanie preparatów barwionych metodą Grama. Zapoznanie się z metodą.

 

Cykl 2 – Czy wiesz co jesz – od nasiona do probówki

Cykl Akademii Kortosfery „Czy wiesz co jesz – od nasiona do probówki” porusza tematykę składników odżywczych w codziennej diecie. Co przed Wami? Wykrywanie makroskładników – węglowodanów, białek, tłuszczy w żywności oraz wybranych mikroskładników, a także badanie    rozpuszczalności tłuszczów, witamin oraz cukrów w różnorodnych rozpuszczalnikach. Na zajęciach wykonacie analizę świeżości produktów  spożywczych oraz poznacie możliwości wykorzystania żywności jako naturalnych wskaźników chemicznych.

W programie dla grupy 8-11 lat

  • Zapoznanie z informacjami zawartymi na etykietach produktów spożywczych
  • Identyfikacja środowiska produktów spożywczych przy użyciu naturalnych wskaźników
  • Wykonanie preparatów mikroskopowych z owoców i warzyw
  • Wykrywanie białek w nasionach zbóż
  • Wykrywanie tłuszczu oraz identyfikacja jego właściwości
  • Analiza pyłkowa miodu
  • Wykonanie procesu karmelizacji dwucukru
  • Badanie rozpuszczalności cukrów w rozpuszczalnikach organicznych i nieorganicznych
  • Oznaczenie stężenia glukozy w roztworach
  • Badanie rozpuszczalności witamin pochodzących z żywności
  • Wykrywanie witamin w produktach spożywczych

 

W programie dla grupy 12-18 lat

  • Zapoznanie z informacjami zawartymi na etykietach produktów spożywczych
  • Identyfikacja środowiska produktów spożywczych przy użyciu naturalnych wskaźników
  • Wykonanie preparatów mikroskopowych z owoców i warzyw
  • Oznaczenie świeżości tłuszczu
  • Wykrywanie tłuszczu w produktach spożywczych
  • Identyfikacja właściwości tłuszczy pochodzących z żywności
  • Wykrywanie cukrów w nasionach zbóż oraz roślin strączkowych
  • Identyfikacja właściwości redukujących cukrów prostych i złożonych
  • Identyfikacja rodzajów cukrów
  • Badanie rozpuszczalności witamin pochodzących z żywności
  • Wykrywanie witamin w produktach spożywczych

 

Cykl 3 – W świecie noblistów

Jeśli ciekawi Was świat noblistów, to w trzecim cyklu zajęć poznacie wyjątkowych naukowców i ich przełomowe odkrycia w dziedzinie biologii i chemii. Na pierwszych zajęciach poczujecie się jak w laboratorium Richarda Willstättera i sprawdzicie jakie kolory skrywają rośliny. W drugim tygodniu, tak jak Wüthrich, Fenn i Tanaka przeprowadzicie szereg doświadczeń związanych z białkami. Tydzień trzeci to eksperymenty związane między innymi z kofeiną i teiną, dzięki którym sir Robert Robinson otrzymał Nagrodę Nobla za badania nad alkaloidami. Semestr zakończymy pachnącymi zajęciami, podczas których przybliżymy Wam postać Leopolda Ružički oraz samodzielnie wyekstrahujecie olejek eteryczny. Dzięki naszym zajęciom nie tylko poznacie życiorysy noblistów, ale także będziecie mogli wcielić się w ich rolę.

 

Richard Martin Willstätter za badania barwników roślinnych, szczególnie chlorofilu (1915)

  • Obserwacja wytwarzania tlenu przez rośliny w procesie fotosyntezy
  • Ekstrakcja barwnika roślinnego chlorofilu z zielonych części roślin
  • Badanie właściwości chlorofilu, m.in. fluorescencji
  • Rozróżnienie chlorofilu a i b podczas chromatografii
  • Wykonanie preparatów mikroskopowych i obserwacja chloroplastów

 

Kurt Wüthrich, John Fenn, Kōichi Tanaka za badania białek  (2002)

  • Identyfikacja białek
  • Określanie właściwości fizykochemicznych białek
  • Identyfikacja odcisku palca- wykrywanie białek

 

sir Robert Robinson za badania produktów pochodzenia roślinnego o znaczeniu biologicznym, w szczególności alkaloidów (1947)

  • Wykrywanie alkaloidów w produktach spożywczych za pomocą ekstrakcji, metody kolorymetrycznej oraz światła UV
  • Badanie i identyfikacja betalain w buraku oraz obserwacje mikroskopowe preparatów z buraka

 

Leopold Ružička za badania polimetylenów i wyższych terpenów (1939)

  • Omówienie funkcji i właściwości terpenów (badanie gęstości wybranych olejków eterycznych i ich mieszalności z różnymi rozpuszczalnikami)
  • Stworzenie własnej kompozycji zapachowej
  • Naturalne zapachy vs. syntetyczne. Test węchowy.
  • Reakcja estryfikacji. Estry jako nośniki syntetycznych zapachów.

Poziom trudności zajęć jest zróżnicowany i w pełni dostosowany do wieku uczestników. Obowiązują programy z podziałem na dwie grupy wiekowe: 8-11 oraz 12-18 lat. Uczestnicy Akademii Kortosfery pod okiem naszych doświadczonych laborantów korzystają z profesjonalnego sprzętu laboratoryjnego oraz wykorzystują zaawansowane odczynniki chemiczne.

Udział w zajęciach Akademii Kortosfery jest odpłatny. Płatność (z góry) za zajęcia wynosi 290 zł brutto za cały semestr za jednego uczestnika zajęć. Po zakończeniu semestru uczestnicy otrzymają certyfikat ukończenia Akademii Kortosfery.

UWAGA!

Rekrutacja na semestr 2 Akademii Kortosfery trwa do 8.01.2025 (włącznie).

 Udział w Akademii:

Aby wziąć udział w Akademii Kortosfery lub zapisać uczestnika, należy kupić karnet dostępny POD LINKIEM oraz wypełnić formularz zgłoszeniowy, który zostanie przesłany po zakupie karnetu.

Regulamin udziału w Akademii Kortosfery, w tym zasady sprzedaży karnetów oraz zapisów, znajduje się w zakładce REGULAMINY.